Papierwerk

                                                    

Home Voorbereiding Route Reisverslagen&foto's Links Gastenboek

 

 

Auto

 

 

Apparatuur

 

 

Kaarten

 

 

Gezondheid

 

 

Website

 

 

Papierwerk

 

 

 

En voordat we dan op reis gaan, is er nog een hoop papierwerk te regelen.

Carnet de passag

Dit is een internationaal douanedocument voor de auto. Met dit document kun je een auto vrij invoeren en uitvoeren. Het document is 1 jaar geldig en is aan te vragen bij de Duitse ANWB de ADAC 

Er zijn veel verhalen of je nu wel of niet een carnet de passage moet doen. Het hangt ook af van waar je heen gaat, er zijn landen waar het verplicht is of wordt aangeraden, ga hiervoor naar de site van (www.adac.de)

Wij hebben besloten het niet te doen. De landen waar wij heen gaan is het niet echt verplicht het kanwel zijn dat het vlugger gaat bij de grens en dat het bij sommige grensovergangen wat goedkoper is. Maar een Carnet de passage kost ook geld en een hoop borg.

We denken maar zo, alles kost tijd in Afrika dus dat uurtje langer bij de grens en af en toe een cadeautje geven is ook niet erg :-)) 

 

De groene kaart welke geldig is voor Europa, kunnen we in Marokko ook nog gebruiken daarna is deze niet geldig.

 

Internationaal rijbewijs

Dit is nodig om in het buitenland te mogen rijden. Is te koop voor Ä 14,95  bij de ANWB en is 1 jaar geldig. Bij het aanvragen je Nederlands rijbewijs meenemen en 1 pasfoto.

 

Internationaal kentekenbewijs (of Carte Gris, IBM)

Altijd handig en een goed alternatief op momenten waarop je het origineel  liever niet afgeeft. Dit document is ook 1 jaar geldig en te verkrijgen bij de ANWB voor Ä 10,00

 

Wereldreisverzekering

Hiervoor hebben we een reisverzekering afgesloten bij Elvia met werelddekking. Een speciale Globbetrotter reisverzekering was voor ons niet nodig gezien wij in Nederland verzekerd blijven. We betalen voor de extra reisverzekering Ä 245,00 in deze verzekering zit b.v. heen en terugreis als er wat in Nederland gebeurt en je moet onverwachts terug. Of als de auto stuk gaat en we ergens anders onderdak moeten vinden en nog veel meer mogelijkheden.

 

Gele boekje

Dit is het vaccinatieboekje met daarin aangegeven welke inentingen je allemaal hebt gehad.

 

Ziektekostenverzekering

De Nederlands basisverzekering loopt door. Bij onze verzekering Menzis zijn we voldoende verzekerd voor onze reis.

 

Visa (landen)

Dit gaan we regelen per land en niet vanuit Nederland, ten eerste is dit veel duurder en je weet nooit van te voren hoelang je ergens blijft. Wel veel pasfoto's meenemen, want voor elke visa aanvraag nemen ze geen genoegen met 1 pasfoto.

 

Bankzaken

Naast onze eigen bankpasjes zullen we ook de Visa kaart meenemen. De ervaring hiermee is erg goed tevens zijn de opnames verzekerd. Van andere reizigers hebben we gehoord/gelezen dat dit in Afrika prima werkt. Natuurlijk niet op elke hoek van de straat, dus ook contanten in euro's meenemen.

 

KopieŽn

Van alle papieren gaan we kopieŽn meenemen deze liggen in de kluis van de auto. Ook gaan we ze scannen en sturen naar een hotmail account, en ze staan ook nog eens op de laptop.

Van een aantal papieren (rijbewijs, kentekenbewijs en paspoort) gaan we kleurenkopieŽn maken en tevens plastificeren zodat ze echt lijken en we geen originele papieren hoeven af te geven.

 

M&M